Hoe je jezelf ziet en hoe je jezelf op waarde inschat, wordt zelfrespect of eigenwaarde genoemd. Het is dus een gevoel, niet iets wat direct te meten is of te vergelijken met of door anderen. 

Verwar eigenwaarde niet met zelfvertrouwen; dat heeft te maken met waar je toe in staat bent en wat je uitstraalt. Eigenwaarde is niet wat je kunt, maar gaat over een diepere ervaring van de betekenis die jij hebt. Eigenwaarde komt van binnenuit. Het is de mate waarin jij van jezelf houdt.

Met een coach ontwikkeltraject, starten we altijd met eigenwaarde. Als die basis staat kunnen we verder. Werken aan geluk. Neem contact met me op voor een gesprek.

Wat is eigenwaarde?

Het gevoel wat je van jezelf hebt kan hoog of laag zijn. Als je een hoge waarde aan je eigenwaarde geeft, terwijl anderen je lager inschatten, dan zegt men dat je ‘een hoge dunk’ van jezelf hebt. Aan de andere kant kun je juist een gebrek aan zelfrespect hebben als je jezelf lager inschat dan hoe anderen je zien. In beide gevallen komt het beeld wat jij van jezelf hebt niet overeen met het beeld dat anderen van je hebben. En in beide gevallen mis je vaak de boot betreffende kansen op bevordering of gevraagd te worden voor een nieuw gaaf project. 

Hoe merk je het als je een lage eigenwaarde hebt? Als je overtuigingen bedenkt waarin je jezelf wegcijfert en je een lage dunk van jezelf hebt. Zoals:

  • Ik stel niks voor
  • Ik ben hier niet goed in
  • Dat zal ik nooit leren
  • Ik moet het alleen doen
  • Ik moet altijd op mijn hoede zijn
  • Ik word niet gewaardeerd
  • Daar ben ik niet goed genoeg voor
  • Ik ben te jong/oud
  • Ik heb niet gestudeerd
Als je dit herkent, is het wellicht tijd om je eigenwaarde meer te ontwikkelen. De redenen dat je jezelf onderschat kunnen meervoudig zijn. Misschien hoor je de verkeerde bronnen aan en heb je daardoor het gevoel dat je niet genoeg presteert. Of misschien heb je te hoge verwachtingen aan jezelf gesteld. Vaak is de reden simpelweg dat je jezelf niet goed genoeg kent en je je talenten niet beseft. Onderschat niet wat het effect is van mensen in je omgeving die je steeds onderuit halen of met negatieve opmerkingen komen. 

Hoe kun je je eigenwaarde verhogen?

Het gevolg van een lage eigenwaarde kan zijn dat je slecht voor jezelf zorgt of niet genoeg naar je eigen behoeften luistert. Een gevolg, en dit is geen oorzaak, kan ook zijn dat je gaat drinken of overgewicht ontwikkelt Andere verslavingen kunnen ook bijvoorbeeld televisie, Facebook of Instagram zijn.

Dat doe je om je prettig te voelen, of anders gezegd: je wilt weg van een vervelend gevoel. Realiseer je dat je niet met een lage eigenwaarde wordt geboren en dat je deze weer op een goed niveau kan krijgen. Een aantal tips om je alvast te helpen vind je hieronder:

–       Wees kritisch over dat stemmetje in je hoofd

Het stemmetje dat alsmaar zegt dat je niet goed genoeg bent of te lui. Dat stemmetje wat zegt dat anderen je lelijk of onaardig vinden. Daar moet je kritisch mee om gaan. Tenslotte; waarop is dat gebaseerd?

–       Constructieve motivatie

Ga juist actief proberen om constructief naar jezelf te luisteren. Focus op de positieve dingen die je van jezelf vind en ga daarmee verder. Concentreer op wat je wil bereiken, en niet op wat je denkt niet te kunnen behalen.

–       Ga positief om met fouten

Het is compleet normaal dat niet alles altijd perfect verloopt. Waar je op moet letten is hoe je met fouten omgaat. In plaats van jezelf te blijven verwijten, bedenk wat je van de ervaring of fout kan leren.

–       Vier prestaties

Besef dan ook als je iets goeds doet. Realiseer je dat wat je gedaan hebt goed is en geef jezelf hiervoor dan ook even mentaal een schouderklopje. Je mag best even de tijd nemen om blij te zijn dat je iets gedaan hebt wat positief naar voren komt.

–       Voel waar je energie van krijgt

Sommige mensen in je omgeving kunnen je eigenwaarde behoorlijk laten zakken. Ga na wat deze personen in een specifieke situatie met/bij jou doen dat je dit negatieve gevoel over je zelf krijgt. Realiseer je vervolgens dat dit gevoel niet in deze situatie thuishoort (de ander heeft het niet persoonlijk op jou gemunt hoor) maar ergens in je tijdlijn. Dat helpt je ten eerste dit soort situaties te doorstaan en ten tweede leg je een haakje naar de echte oorzaak die je kan opruimen.

Voor veel mensen klinken bovenstaande tips natuurlijk in de oren, maar om ze ook elke dag uit te voeren is een andere zaak. Dit vergt oefening, en in veel gevallen ook training. Je kunt dit aanleren en trainen. Als je hier moeite mee hebt, dan is het misschien een goed idee om hier met een persoonlijke coach over te spreken. Die kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en wegnemen die ten grondslag ligt aan jouw lage eigenwaarde. Het geluk ligt voor je klaar!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest