Eenzaamheid bij medewerkers?

Ik lees steeds meer berichten over eenzaamheid van medewerkers.

Ik geloof zelfs dat de eenzaamheid groter is dan we nu zien. Werkende mensen die dit overkomt, schamen zich hier voor uit te komen en praten er niet over.

Je kunt ook heel goed eenzaam zijn met allemaal mensen om je heen. Wat doe je wanneer je toch eenzaamheid ervaart?  Dan ga je weg van die onprettige gevoelens die dat oproept door het in je hoofd bedenken van overtuigingen:

 • Ik zal altijd wel alleen blijven
 • Ik kan geen echte vrienden maken
 • Ik ben niet leuk genoeg
 • Mensen begrijpen mij niet
 • Laat ik maar niemand bellen want dan word ik vast als lastig gezien
 • Op mijn werk word ik niet gewaardeerd
 • Er wordt toch niet naar mij geluisterd
 • Wat ik ook doe, het wordt toch niks
 • Mensen zien mij niet/ik word niet gezien.

 

Niet leuk zo’n lijstje!

Maar deze gedachten (noem het maar piekeren) hebben een functie die jou lijkt te dienen. Namelijk: weg van een onprettig gevoel of – confronterend – weg van de pijn. Zonder dat jij dit bewust doorhebt heeft dit alles met je gevoelens te maken gekoppeld aan onderliggende gebeurtenissen waar je liever nooit meer aan terug denkt. Iets wat jou is aangedaan/ iets dat verdrietig was. Ook hier zet je overtuigingen op:

 • Dat heeft er toch niks mee te maken.
 • Het is al zo lang geleden!
 • Zand erover / onder het tapijt vegen (het er niet over hebben)
 • Het verleden kun je toch niet meer veranderen!

Toch zit daar de oorzaak van eenzaamheid bij medewerkers

Want de in ons brein opgeslagen Gebeurtenissen kennen geen tijd en ruimte en voelt het alsof het gisteren is gebeurd!

Eenzaamheid staat niet op zichzelf. Het leidt tot continue stress die vervolgens weer leidt tot vermoeidheidsklachten, je uitgeblust voelen, in je schulp kruipen of geen zin meer hebben in activiteiten ontplooien. Het versterkt dus onbewust je eigen ellende!

In mijn coachpraktijk hebben klanten ervaren dat de emotionele lading van deze onderliggende oorzaken echt kunt opruimen! Dit leidt tot een toename van zelfvertrouwen, eigenwaarde en bijvoorbeeld hulp durven vragen met rust in je hoofd en lijf! De eenzaamheidsgevoelens zijn verdwenen en je leven heeft weer zin! En natuurlijk vaart je werk er weer wel bij.

 

Herken jij eenzaamheid bij medewerkers

Wat ik voorstel om te doen is dan de vraag bij de werknemer neer te leggen of ze behoefte hebben aan een ‘plus sessie’, samen met een coach onderzoeken waar de schoen wringt en de oorzaken neutraliseren. Daarmee worden de vervelende hielen in het zand omgezet naar stevige voetstappen vooruit!

 

Lonely at the top

Mijn ervaring is dat juist onder directieleden en ondernemers eenzaamheid voorkomt.  Op den duur vreet het hen op. Het leidt tot ontkenning, schuldgevoel, schaamte, black-out, redeneren of twijfel. Je creëert rituelen en overtuigingen om weg van deze pijn te blijven. Je wilt altijd controle houden maar eigenlijk ben je die al lang kwijtgeraakt. Zo overleef je maar het leidt bij constante activering van deze negatieve fysiologie (het vervelende gevoel ergens in je lichaam, veelal buik, maag, keel of hoofd (zoals migraine)) en tot psychosomatische klachten die je ziek maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest