De vakantieperiode is weer aangebroken. Was jij er ook zo aan toe? Goed dat je op vakantie kan en even helemaal niks moet en zeker niet aan je werk hoeft te denken. Gelukkig hoef je – als je straks weer thuis bent – geen vakantieverhalen meer te vertellen. Via Social Media zijn we geheel op de hoogte van ieders vakantie met de zonnige stranden, wat we lunchten of dineerden, de blauwe luchten en de geweldige reizen die we maakten. De ene nog mooier en geweldiger dan de ander! Allemaal rozengeur en maneschijn! Daarna kunnen we uitgerust en relaxed weer aan het werk! Na korte tijd is helaas die bekende werkstress terug – inclusief het piekeren – en de heerlijke tijd versleten tot een vage herinnering. En ben je alweer echt aan vakantie toe! Zo voelt het in ieder geval. Er wordt veel geschreven over hoe je dit vooraan voorkomen maar mijn ervaring is dat dit gericht is op rijtjes met voornamelijk rationele tips. Doe dit, doe dat niet, ga eens dit of dat etc. etc. Waarom verandert er dan niks, lukt het gewoonweg niet dit te doen? Simpel gezegd: omdat de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.

Wat is die echte oorzaak dan?

De kern van menselijk gedrag is dat iedereen zich prettig wilt voelen. Met andere woorden, weg van een onprettig, vervelend gevoel. Hoe ontstaat nu een vervelend gevoel? Je zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en tastzin) nemen 1 miljoen keer sneller dan je bewuste brein een gebeurtenis waar. Mocht er ‘gevaar’ dreigen dan wil het onbewuste brein jou beschermen. Hoe werkt dat? Iemand wordt op een vergadering terecht gewezen, of heeft een voortgangsgesprek met z’n baas, of leest een e-mail van een lastige collega en als vanzelf voelt hij zich onprettig worden (buik, maag, borst, keel, spieren, hoofdpijn). Je ratio (je bewuste denken) zoekt vervolgens een verklaring en je gaat piekeren en overtuigingen creëren, je wordt heel boos of je sluit je af (vechten-vluchten-bevriezen principe). Gedrag dat iemand niet dient maar daarmee onderdrukt hij wel z’n vervelende gevoelens of gaat ze uit de weg.

Wat is de essentie?

Iedere keer dat iemand in dezelfde omgeving is, zelfde personen tegenkomt, dezelfde zaken ziet, ruikt of proeft, dan wordt dit gevoel opgehaald, wordt constant sterker en meer beladen. De OORZAAK van het gevoel ligt echter altijd in het verleden waar iemand het onderliggende vervelende gevoel (buik, maag, borst, keel, spieren, hoofdpijn) voor het eerst heeft meegemaakt. Al mijn klanten maken dit mee en ervaren daarna rust, energie en ruimte voor het nemen van juiste beslissingen. De triggers die werkstress veroorzaakten, zijn nu voorgoed opgeruimd. De methode is niet belangrijk. Dat het echt werkt wel. Er zal een wereld voor je opengaan. Voorbeelden van klanten:

Ik voelde me zeer depressief, zag het leven niet meer zitten en was ook heel moe

Door problemen op mijn werk kreeg ik veel lichamelijke en geestelijke klachten

Kom eens naar mijn workshop die ik regelmatig geef om het laagdrempelig te ervaren. Er zal een wereld voor je open gaan. Meer informatie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest