Marianne (27 jaar),  PhD student, laatste jaar

 

Nooit gedacht dat door herinneringen te herbeleven, ik bepaalde gedragspatronen kon veranderen. Ik sta nu veel meer open voor emoties en spiritualiteit”

 

START COACHPROGRAMMA

Wat was precies de reden dat je bij mij kwam?

Op aanraden van mijn ouders om toch eens met een coach te gaan praten omdat het mij zelf niet lukte om beter met stress en prestatiedruk om te leren gaan. En omdat mijn moeder jou kende, kwam ik bij jou terecht.

Kan je precies omschrijven wat jouw probleem was of de klachten die jij had?

Ik had tijdens mijn promotie onderzoek last van tijdsdruk, prestatiedruk waardoor stress ontstond en ik ‘vast liep’ in negatieve gedachten en emoties. Het lastig loslaten en daar dan over blijven malen, soms met slechte nachtrust tot gevolg. Dit had met name betrekking op werk situaties.

Hoe voelde jij je toen?

Weinig zelfvertrouwen, lastig om (in werksituaties) voor mezelf op te komen, op moeilijke momenten erg negatieve gedachten over mezelf.

Wat had je al geprobeerd om van dit probleem/deze klachten af te komen?

Werk op het werk houden, niet ’s avonds of in het weekend werken, iets leuks/ontspannends doen ’s avonds, goed ritme aanhouden, rustgevende kruidenthee voor ik ging slapen en geen zwarte thee meer ’s avonds. Praten met ouders en partner.

Waarom was het voor jou belangrijk om dit probleem/deze klachten om te lossen?

Er zat geen verbetering in de situatie. In situaties waar ik onder druk werd gezet schoot ik vaak in paniek of sloeg ik dicht en kon ik daar moeilijk uitkomen. Naderhand had dat huilen en slecht slapen tot gevolg. Of ik nu in het onderzoek of andere sector kom te werken, ik zal toch beter om moeten leren gaan met moeilijke situaties en het hoofd koel houden.

Waren er vooraf overwegingen/bezwaren die jou tegenhielden een coachtraject te starten en zo ja wat waren deze punten?

Een paar jaar geleden leek het me een beetje gek en stigmatiserend om naar een psycholoog of coach te gaan want ik beschouwde de situatie niet als iets extreems waar ik hulp bij zou moeten zoeken. Maar zelf kwam ik er niet uit dus was coaching een logische stap.

EIND COACHPROGRAMMA

Is jouw probleem opgelost / hulpvraag beantwoord?

Ja, ik denk dat ik beter met moeilijke situaties op het werk (en ook privé) om kan gaan, beter bij mezelf kan blijven en voor mezelf op kan komen. Soms door dingen beter voor te bereiden of juist door meer tijd te vragen voor een beslissing. Soms zijn er nog negatieve gedachten bij een tegenslag maar die zijn snel verdwenen en zit er ook nog een beetje ingesleten als ‘gewoonte’ dus daar moet ik iets bewuster voor oppassen dat ik geen negatieve dingen denk. Het slapen is niet verbeterd maar wel dat ik rustiger kan blijven liggen ’s nachts zonder paniek waarom ik niet slaap en welke problemen er allemaal zijn. Meestal gaat het goed.

Wat heb jij voor jezelf uit de coachsessies gehaald?

Meer zelf inzicht, meer zelfvertrouwen, het vertrouwen dat ik meer bij mezelf kan blijven in moeilijkere situaties, meer rust in het algemeen.

Hoe heb jij het coach proces ervaren?

Prettig, open.

Zijn er directe resultaten zichtbaar na de coachsessies en zo ja wat waren deze resultaten precies?

Rustig terug kunnen denken aan vervelende situaties in het verleden wat de stress reactie triggerde. Geen aversie meer tegen bruine ogen. Meer bij mezelf blijven en bijvoorbeeld op het werk m’n baas tegenspreken/in discussie gaan. Duidelijk maken wat mijn grenzen en mogelijkheden zijn.

Hoe veranderde dit jouw werk en leven (tot nu toe)?

Soms meer voor mezelf kiezen, meer tijd en rust voor eigen hobby’s of samen met m’n vriend thuis zijn in plaats van elk weekend of meerdere avonden afspraken hebben. Op het werk heeft het er voor gezorgd dat ik meer voor mezelf kies, bijvoorbeeld wel eens vrij neem. Maar ook dat ik beter bij mijn baas durf aan te geven wat ik kan en wil, en dat lijkt goed uit te pakken.

Hoe voel je je nu?

Prima, tevreden en rustig.

Hoe tevreden ben je op een schaal van 1-10 (1 =zeer ontevreden 10 = uiterst tevreden)?

9

Wat zouden de gevolgen kunnen zijn geweest wanneer je deze coach sessies niet had gedaan?

Bleef ik hangen in de negatieve emoties, wat andere mensen zoals mijn vriend of ouders afstoot. En zou ik me op het werk meer ‘laten leven’ en me in een hoek laten duwen die ik totaal niet in wil.

Wat vind jij het meest onderscheidend aan de wijze van coaching die ik gebruik (Progressive Mental Alignment)?

Nooit gedacht dat door herinneringen te herbeleven je bepaalde gedragspatronen kunt veranderen. Ik sta nu veel meer open voor emoties en spiritualiteit.

Hoe zou jij mij beschrijven aan iemand die mij niet kent?

Hartelijke man, heeft veel inzicht en kennis in hoe een persoon zich voelt.

Stel dat je iemand kent met een gelijkwaardig probleem, wat zou jij die persoon adviseren en waarom?

Een coachsessie bij jou of iemand anders met de PMA methode. Of gewoon überhaupt naar een coach gaan maar niet naar een standaard psycholoog, dan eerder een psychotherapeut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest