Persoonlijke groei leidt tot nieuwe vaardigheden, nieuwe mogelijkheden en creëert daarmee ook nieuwe uitdagingen. Voor werkgevers is het dan ook steeds meer van belang om te zorgen voor de persoonlijke groei van hun werknemers en zeker ook van zichzelf. Investeren in de persoonlijke groei van je werknemers is investeren in je bedrijf. Investeren in je eigen persoonlijke groei is investeren in het bereiken van jouw dromen en doelen. De vier hoofdstappen van persoonlijke groei zijn bewustwording, acceptatie, transformatie en harmonisatie.

 

De meeste mensen merken een duidelijk verschil tussen hun doelen of dromen en hun daadwerkelijke huidige situatie. Een verschil tussen de persoon die je bent, en de persoon die je zou willen zijn. 

Het is mogelijk om de persoon te worden die deze doelen kan bereiken. Door jezelf goed te leren kennen ben je beter in staat om je doelen helder te zien, en weet je hoe je ze kunt bereiken. En het belangrijkste: wat je onbewust tegenhoudt om dit te bereiken.

 

Wat ervaar je bij groei?

Als je persoonlijk groeit ervaar je een verhoging van je eigenwaarde en vergroting van je zelfvertrouwen. Het is het fundament om dingen in jouw leven anders en beter te doen om die doelen en dromen te verwezenlijken.

Managers die moeite hebben met communicatie zullen beter in staat zijn om hun doelen naar medewerkers en werknemers te communiceren. 

Dus leren om die persoonlijke groei toe te laten is een krachtige manier om je in de rest van je leven te ontwikkelen.

 

Waarom persoonlijke groei niet vanzelf gaat

Je brein is een ontzettend krachtig instrument en ook erg gecompliceerd. Het is in staat om zich verder te ontwikkelen, maar het baseert zich op ervaringen in je leven. Persoonlijke groei gaat dan vaak ook niet zonder slag of stoot. 

Je hebt je hele leven geleerd hoe je over bepaalde dingen denkt en je hebt door ervaringen bijvoorbeeld bepaalde angsten ontwikkeld. Voor velen uit zich dat in belemmerende overtuigingen zoals “dat heb ik nog nooit eerder gedaan”, “Ik ben hier niet goed in”, “Dat zal ik nooit leren”, “presenteren vind ik doodeng” etc. etc. Dat is wat we een ‘fixed mindset’ noemen, aangestuurd door gedachten die jou niet dienen en jouw groei belemmeren. 

 

Het belang van persoonlijke groei op de werkvloer

Ook op de werkvloer komt persoonlijke groei vaak aan bod. Iemand die zich niet ontwikkelt, iemand die niet groeit, die staat stil. En mensen die stilstaan gaan zich vaak vervelen in hun werk, verliezen de betrokkenheid bij hun collega’s, en ontwikkelen vaak een desinteresse door een gebrek aan uitdagingen. Dat kan ook leiden tot weerstand tegen veranderingen die het bedrijf moet doormaken om voort te bestaan. Alles bij het oude laten, is voor hen de veiligste weg…

Persoonlijke groei leidt tot nieuwe vaardigheden, nieuwe mogelijkheden en creëert daarmee ook nieuwe uitdagingen. Voor werkgevers is het dan ook steeds meer van belang om te zorgen voor de persoonlijke groei van hun werknemers en zeker ook van zichzelf. Investeren in de persoonlijke groei van je werknemers is investeren in je bedrijf. Investeren in je eigen persoonlijke groei is investeren in het bereiken van jouw dromen en doelen.

 

Hoe kan ik mijn persoonlijke groei helpen?

De vier hoofd stappen van persoonlijke groei zijn bewustwording, acceptatie, transformatie en harmonisatie. 

1.     Verkenning & Bewustwording

Je begint met een zelfanalyse: Eerst en vooral moet je voor jezelf helder maken waar je staat. Inzicht krijgen in je kwaliteiten, competenties en drijfveren, maar ook waar je zwakke punten liggen. Daardoor kun je zien wat je mogelijkheden zijn en wat je tegenhoudt.

2.     Pijnpunten & Acceptatie 

Een belangrijk aspect van groei is dat je door de pijn heen moet die je in de eerste stap hebt bepaald. Daar komt zelfreflectie bij kijken en ook 360 graden feedback methoden dragen daaraan bij.

3.     Veranderkracht & Transformatie 

Tijdens deze stap stel je doelen vast. Wat wil je bereiken? Door doelen te stellen kun je achteraf namelijk ook bekijken of je deze behaald hebt. 

4.     Harmonisatie & Vooruit kijken

Persoonlijk ontwikkeling plannen: Tenslotte ga je een plan opstellen om deze doelen te bereiken. Een gestructureerd handvat om je ontwikkeling vast te stellen voor de voorzienbare toekomst.

Stilstand is achteruitgang. Door op fundamentele wijze je persoonlijke groei mogelijk te maken kun je het maximale uit jezelf halen, zowel in je persoonlijke leven als in je professionele werkomgeving. 

 

Wanneer jij bereidt bent een permanent groeiproces aan te gaan om je zelfvertrouwen te vergroten en je eigenwaarde te verhogen, zal je als vanzelf merken en ervaren dat je persoonlijkheid is gegroeid en lukt het je uitdagingen aan te gaan.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest