“Als ik dat aan hem overlaat, gaat het geheid mis”.

“Ik kan dat niet aan haar toevertrouwen”

“Dat moet ik toch zelf kunnen”

“Ik doe het liever zelf, dat gaat veel sneller”

“Dat is mijn verantwoordelijkheid, ik ben toch niet voor niets als manager benoemd”

“Ik heb echt geen hulp nodig, dat kan ik allemaal zelf wel”

Etc. etc.….

Zo op het eerste gezicht niets mee toch? 

Inderdaad, want als dit af te toe plaatsvindt is het gewoon praktisch en doeltreffend. Echter, er is wel wat mee wanneer deze zinnen met grote regelmaat worden gezegd of gedacht. Mogelijk ook vaak als reactie op goedbedoelde en welwillende feedback die wordt gegeven, want je geeft blijkbaar wel signalen af. Zoals gemopper hoe de dingen gaan en jij wel moet ingrijpen en daarop iemand zegt:

–      “Waarom laat je dat niet aan hem over, daar is hij toch voor?”

–      “Jij moet dat als manager helemaal niet zelf doen”

–      “Ik zou die verantwoordelijkheid delegeren”

–      “Heb je echt geen hulp nodig?”

Herkenbaar?

Toch lukt het jou niet te delegeren omdat jij een vervelend gevoel uit de weg gaat. Het kan tenslotte verkeerd uitpakken en wie krijgt dan de schuld? Precies, jij! Interessant is dat mensen die wel goed kunnen delegeren en waar wel eens iets mis gaat, daar niet mee zitten. Waarom heb jij dan wel last van deze angst-trigger en schiet jij jezelf nog liever in de voet? De oorzaak ligt namelijk ergens anders, waar jij die niet verwacht. Het gevolg is dat goede medewerkers ontslag nemen omdat zij zich niet kunnen vinden in jouw leiderschap. En jij begrijpt daar niks van…

 

Opruimd staat netjes!

Met de PMA coachtechniek kom je achter de oorzaak van deze trigger en ruim je jouw niet-dienende delegeer blokkades voorgoed op. De rationele angst om te denken dat je beter niet kunt delegeren, ontstaat gewoonweg niet meer. Dit geeft ruimte en energie voor verdere groei en maakt tijd vrij voor echt belangrijke zaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest