Management- en leiderschapsontwikkelingsprogramma’s blijven een paar van de grootste uitgavenposten voor bedrijven, en men blijft investeren in de groei en training van leiders binnen de organisatie. Vaak betekent dit ook een investering in executive coaching. 

Maar wat is executive coaching nu eigenlijk? En is het de moeite waard voor leiders om hun leiderschapseffectiviteit en organisatorische impact diepgaand te verkennen?

Of anders gezegd: zijn er niet-rationele en disfunctionele processen onder de oppervlakte die leiderschapseffectiviteit en organisatorische impact saboteren?

Wat is executive coaching?

Coaching wordt gedefinieerd als een partnership tussen klant en coach in een creatief proces dat de klant inspireert om het maximale uit zijn of haar zowel professionele als persoonlijke potentieel te halen. Coaching is een klantgericht proces dat apart staat van andere diensten zoals therapie, mentorschap, counseling en training. Executive Coaches kunnen veelbelovende leiders helpen om hun prestaties naar het volgende level te brengen. De executive coach assisteert de leider in het identificeren van doelen die de grootste invloed hebben op de prestaties van de klant als leider.  Die bieden de meeste kans om ook daadwerkelijk door de klant bereikt te worden.

 

Vertrouwen scheppen

Door vertrouwen te scheppen en de klant deel te laten nemen door actief te luisteren, door krachtige vragen te stellen en het delen van observaties, helpt de executive coach de leider inzichten te verwerven over zijn of haar situatie. Vervolgens komen daar acties uit om daar verbetering in brengen. De executive coach is er voor de klant, een sparringpartner, die de klant uitnodigt om veronderstellingen of overtuigingen over het onderliggende gedrag te verkennen. Daarmee wordt de klant geholpen structuur en vaardigheden aan te leren die zijn of haar leiderschap prestaties omhoog lift.

 

Voorzien in een veilige, gestructureerde en betrouwbare omgeving

Door één op één te spreken met senior-managers of leiders binnen een organisatie, voorziet de executive coach een veilige, gestructureerde en betrouwbare omgeving waarin hij hulp kan bieden aan het individu. De executive coach helpt de leider ook om zijn huidige competenties en valkuilen te begrijpen, alsook hoe anderen hem zien. Hij richt zich op het identificeren en verklaren van huidige doelen zowel als de gepaste acties die daarvoor ondernomen moeten worden.

Executive coaching is een voortdurende, een op een relatie tussen een coach en de leider binnen een organisatie. Het is bedoeld voor de ontwikkeling en versterking van de leiderschapsbekwaamheid van individuen. Weerstand, belemmerende overtuigingen en niet-dienend of ontwijkend gedrag wordt opgeruimd met behulp van het coachings- en mentorprogramma, ondersteund met specifieke neuro coaching met de PMA vraagtechniek. Zo zijn leiders in staat hun eigen prestaties te verbeteren, alsook de prestaties van hun organisatie (en wellicht de industrie) als een geheel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest