Hoe Johan Cruijff de voetbalwereld aanvallend voetbal leerde, als speler, als trainer maar zeker als coach

Hoe Johan Cruijff de voetbalwereld aanvallend voetbal leerde, als speler, als trainer maar zeker als coach

jcnr14Naast alle angstgevoelens, boosheid en verdriet die we recentelijk weer hebben ervaren met de aanslagen in Brussel, kwam ook het bericht van het overlijden van Johan Cruijff. Weer verdriet. Dit keer met een geheel andere emotionele lading. Een lading die zich uit in al het mooie wat hij ons op voetbalgebied – en op taalgebied – heeft geschonken. Met een erfenis die hem onsterfelijk maakt.

Kippenvel!

Door buiten gebaande paden te treden, innovatief en vasthoudend te zijn was Johan in vele opzichten geniaal en onnavolgbaar. Dit zeggen niet alleen de stuurlui die aan wal stonden maar juist zijn mede-spelers, collega-trainers en -coaches. En zelfs zijn tegenstanders. Het feit alleen al dat spelers klapten voor Johan na een actie die ze nooit zelf hadden bedacht laat staan uitgevoerd; ik krijg er kippenvel van.

Het is duidelijk dat zonder coach een team niet kan presteren. Zonder goede coach zal een team nooit kampioen kunnen worden. Johan heeft als coach vele malen het kampioenschap gewonnen. In dit kader vind ik deze Cruijffiaanse uitspraak zeer sprekend:

“Als je voor elke positie de beste speler kiest, 

heb je nog geen sterk elftal 

maar een team dat als los zand uiteen valt.”

Zonder coach zal dus ook een teamlid of speler niet optimaal presteren. Dit is de coach die goed kan luisteren en is de coach die nodig is om te regisseren, de staf aan te sturen, te motiveren, die binnensluipende gemakzucht aanpakt en durft te zeggen waar het op staat.

Hulp vragen

In het bedrijfsleven is een coach soms een cadeautje om jezelf eens te ‘updaten’ maar bovenal is een coach nodig om te groeien en succes te hebben zodat je echt kunt genieten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest