Hoe een e-mail stress kan veroorzaken

Hoe een e-mail stress kan veroorzaken


Onvoorstelbaar eigenlijk, realiseerde ik tijdens een coachsessie, toen bij w
éér een klant het openen en lezen van een e-mail had geleid tot een stress gevoel, waarbij irritatie en onzekerheid de boventoon voerden.

you-ve-got-mailWat was er gebeurd?

Het voorval werd naverteld in alle rust in mijn coachruimte op mijn vraag of zij recent iets vervelends had ervaren. Tijdens de sessie bleek dit vervelende gevoel het gevolg van een lichamelijke reactie die werd getriggerd door de vetgedrukte naam van de afzender. En vervolgens door het openen en lezen van het bericht. Een lichamelijke reactie die in dit geval pijn in de buik en hartkloppingen veroorzaakte door het lezen van een e-mail achter haar bureau. Dit leidde bij haar direct tot gedachten en overtuigingen zoals ‘zie je wel, hij vertrouwt mij niet’, ‘hoe kan hij dit nou zeggen’, ‘dit is zo onrechtvaardig’. Tot zelfs gedachten als ‘ik kan maar beter ontslag nemen dan ben ik er van af”.

De reden dat deze klant bij mij was gekomen bestond uit een afgenomen productiviteit door moeheid en gebrek aan zelfvertrouwen als manager in haar werk. Ze voelde zich constant gestresst en had het gevoel dat ze de grip op haar functioneren aan het verliezen was. Dit was iets dat door het thuisfront ook werd gemerkt en waardoor spanningen ontstonden.

In 6 coachsessies je energie verdubbeld

In 6 sessies – met als voorbeeld het herbeleven van deze e-mail confrontatie -zijn we er al snel achter gekomen wat de oorzaak was van haar stress, moeheid en gebrek aan zelfvertrouwen. We waren beiden verrast door echte oorzaak die lag in een aantal gebeurtenissen uit het verleden die ze zich niet meer bewust kon herinneren. Het had niks met drukte en vele e-mails te maken in haar dagelijkse werk. Deze doorbraak bleek haar zoveel duidelijk te maken en antwoorden te geven, dat het negatieve gevoel verdween.  Binnen 3 maanden was haar energie teruggekeerd met hernieuwd zelfvertrouwen. Na een check-up sessie 3 maanden later had zij sterk het gevoel dat haar productiviteit nu zelfs boven haar oude niveau zat en was er rust op het thuisfront. Ondanks het feit dat haat mailbox elke dag weer vol stond. Het raakte haar niet meer……

Ik geloof dat het essentieel is om grip op je eigen functioneren te houden – het is de enige manier om echt succes te boeken en te blijven groeien in goede gezondheid. Ontzeg jezelf die kans niet.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest