De kosten van een leider die denkt dat hij alles alleen kan

De kosten van een leider die denkt dat hij alles alleen kan

Super Tuesday is voorbij en de kaarten lijken geschud in de VS. Clinton en Trump gaan straks strijden voor het presidentschap. Niet echt twee personen die een loopje met zich laten nemen. Eigenwijs en 24 uur per dag gesouffleerd door adviseurs, spindoctors en coaches. Zo begrijp je dat alles zelf doen in dit geval geen optie is. Hulp inschakelen is onvermijdelijk en zeer zinvol om stappen vooruit te maken.

Stevige overtuigingen remmen

Toch hoor ik in mijn gesprekken bij directies, ondernemers en in mijn eigen netwerk dat hulp inschakelen niet vanzelf gaat. Als ik dan doorvraag blijken er stevige overtuigingen achter te zitten om dit vooral niet te doen. Twee recente voorbeelden: “Ik neem geen coach want dan denken ze dat ik het werk niet meer aankan” en “Een coach moet mijn business snappen anders heb ik er niets aan”.

Mijn ervaring: de altijd scherpe ondernemer, de nooit vermoeide manager en de 100% conflict-oplossende executive bestaan niet.

Wat zijn dan de kosten?

  • De kosten die het bedrijf maakt omdat je niet de juiste beslissing neemt of beter, geen beslissing neemt dan wel (te lang) uitstelt;
  • de kosten van een verminderde gezondheid of fitheid doordat de energie opgaat aan de verkeerde zaken en je daarmee je eigen leefruimte beperkt.

Alleen is de oplossing niet

Je eigen overtuigingen zijn het fundament van al je voelen, denken en doen. Zelf kun je niet zien en voelen dat deze overtuigingen je niet meer dienen en weerhouden te genieten. Zorg ervoor dat je de bedrijfskosten en gezondheidskosten zo laag mogelijk maakt en alles uit het leven haalt door je niet-dienende overtuigingen op te ruimen. Laat je als leider dus geen loopje met jezelf nemen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest